HOME    WELKOM    RASSTANDAARD    LIDMAATSCHAP    AGENDA    PUPS    GEZONDHEID    SHOW    WERK    LINKS    CONTACT

PUPPYPAGINA    KMSH STAMBOOMPROCEDURE    FOKADVIES BTC    KARAKTEROMSCHRIJVING

KARAKTEROMSCHRIJVING


Wat kan je verwachten van een Toller?

Een Toller is een energieke hond, die graag contact heeft met zijn eigen mensen. Tollers zijn jachthonden en door het hoge energieniveau is het ook een hond die graag wil leren, maar dus ook mentale en fysieke voldoening moet krijgen. Dit wil niet zeggen dat hij zomaar slaafs gaat doen wat er wordt gevraagd, maar de Toller blijft graag in actie om dingen te doen met zijn baas.

Naast jacht zijn agility, flyball, gehoorzaamheid, speuren, hoopers, enzovoort, sporten die met veel plezier gedaan worden als er maar regelmatig voldoende variatie in de oefeningen zit. Wanneer een Toller zich gaat vervelen, durven ze eigen variaties te tonen.
Tollers zijn in het algemeen langer speels en jeugdiger dan de andere retrieverrassen. Dit speelse aspect is uiteraard een rasspecifieke eigenschap die wordt geapprecieerd bij het tolling. Het energieniveau van een toller kan je niet vergelijken met dat van een gemiddelde golden retriever (m.a.w. een toller is geen kleine versie van een golden retriever).

Wanneer een Toller niet voldoende beweging en mentale uitdaging krijgt, gaat hij meestal kattenkwaad uithalen. Dit merk je ook in huis. Dit kan gaan van hoe de koelkast/vuilbak open kan (en leeggemaakt kan worden) tot behangpapier aftrekken, plinten/deurstijlen knagen, voortdurend blaffen, enz.
Dit maakt ook dat een Toller niet geschikt is om alleen en voortdurend in een buitenhok te vertoeven. Uit verveling gaan ze meestal blaffen of huilen, tot grote ergernis van de buren.
De meeste fokkers zullen geen pup verkopen aan mensen die onvoldoende tijd kunnen investeren in de hond. Een grote tuin hebben is een meerwaarde, maar zeker niet voldoende om de hond voldoende beweging te geven. Hiervan wordt alleen gebruikt gemaakt om een balletje te gooien of een zoekspelletje te doen. De overige tijd zullen de Tollers gewoon liggen slapen tot er tot actie kan worden overgegaan.
In huis moet een Toller leren dat hij zich rustig moet gedragen (op voorwaarde dat hij ook de mogelijkheid heeft gekregen om zijn energie op een juiste manier te verwerken).

Contact met andere dieren verloopt meestal zonder problemen. Tollers kunnen samen met honden, katten, konijnen, paarden, geiten, enz. Alleen moeten alle partijen geleerd worden om respectvol met elkaar om te gaan. Wegrennen wordt meestal omgebogen tot een spel, dus niets is zo leuk als rennen achter een weglopende katů Aan u de taak om te zorgen dat dit wordt vermeden.
Contact met andere mensen zou ook geen probleem mogen vormen, mits de juiste opvoeding. Sommige Tollers kunnen zich gereserveerd opstellen tegenover vreemde personen. Hierbij zien we ook vaak dat de mensen die ze kennen met veel enthousiasme worden begroet. De omgang met kinderen is meestal ook geen probleem, maar ook hier is ouderlijk toezicht altijd belangrijk.

Agressie kan en mag nooit getolereerd worden. Tollers moeten zachtaardige honden zijn in alle opzichten en dienen een aangenaam, open en eerlijk karakter hebben.