HOME    WELKOM    RASSTANDAARD    LIDMAATSCHAP    AGENDA    PUPS    GEZONDHEID    SHOW    WERK    LINKS    CONTACT

PUPPYPAGINA    FOKADVIES BTC    PUP KOPEN?

FOKADVIES BTC


Los van de wettelijke gezondheidsvereisten willen we fokkers en pupkopers nog graag even wijzen op het fokadvies wat we als club vooropstellen:

Beide ouderdieren hebben een FCI-erkende stamboom, en tevens krijgen de pups een FCI-stamboom (voor België is dit de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus, kortweg KMSH)

Als club dringen we erop aan dat beide ouderdieren getest zijn op:

-HD (heupdysplasie), aanbevolen combinaties zijn AxA, AxB, AxC, BxB, BxC -ED (elleboogdysplasie), ED 1/1 wordt toegestaan vermits de partner ED 0/0 is. ED 0/1 of ED 1/0 wordt toegestaan vermits de partner ED 0/0, 1/0 of 0/1 is. Wij adviseren echter dat de partner 0/0 zou zijn in dit laatste geval.

Deze testen worden uitgevoerd adhv een röntgenonderzoek en dienen beoordeeld te worden door een officieel erkende instantie (voor in België geteste honden is dit de NCSA, Nationale Commissie voor Skeletaandoeningen van de KMSH)

Tevens dringen we erop aan dat er geen lijders geboren kunnen worden voor:

* PRA (Progressive Retina Atrophy)
* JADD (Juvenile Addison’s Disease)
* DEN (Degenerative Encephalopathy)

Door middel van DNA onderzoek (analyse van bloed, swab etc in de desbetreffende laboratoria) wordt bepaald of een hond, Vrij, Drager of Lijder is van een van bovengenoemde aandoeningen.
De vererving gebeurt op een recessieve manier, wat wil zeggen dat:
Vrij x Vrij = 100% van de pups zijn Vrij Vrij x Drager = 50% kans op Vrij, 50% kans op Drager Vrij x Lijder = 100 % van de pups zijn Drager Drager x Drager = 25% kans op Vrij, 50% kans op Drager, 50% kans op Lijder Drager x Lijder = 50% kans op Drager, 50% kans op Lijder Lijder x Lijder = 100% van de pups zijn Lijder

We dringen er eveneens op aan beide ouderdieren jaarlijks te laten testen door een ECVO (European College of Veterinary Ophthalmologists) erkende oogspecialist. Hierbij dienen beide ouders volledig vrij verklaard zijn van erfelijke oogafwijkingen (muv distichiasis, en enkel en alleen als het om een lichte vorm gaat zonder klinische klachten).

Wij adviseren dat er geen lijders geboren kunnen worden voor:

* CEA (Collie Eye Anomaly)
* CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly)
* CP1 (Cleft lip/palatoschisis

Ook voor bovengenoemde afwijkingen geldt onderzoek via eenmalig DNA-onderzoek.

Wij dringen erop aan dat beide ouderdieren op zijn minst drie de kwalificatie "Zeer goed" hebben behaald op een CAC tentoonstelling; toegekend door een erkende Tollerkeurmeester. Minimaal 2 verschillende keurmeesters.
OF
Dat beide ouderdieren op zijn minst één kwalificatie “Zeer goed” hebben behaald op een CAC tentoonstelling en één kwalificatie op een Tolling Test (TT) of Tolling Jachtproef (TJP) georganiseerd door de BTC of een tijdens een officiële test (TJP) in het buitenland.

Op vraag van de pupkoper dient een fokker steeds een kopie van onderstaande documenten voor beide ouderdieren ter beschikking te stellen:
* kopie stamboom
* kopie HD-uitslagen
* kopie ED-uitslagen
* kopie uitslag ECVO oogonderzoek
* kopie van de PRA uitslag van het DNA onderzoek, of de kopies van de ouders, als een ouderdier vrij is via vererving
* kopie van de JADD uitslag van het DNA onderzoek, of de kopies van de ouders, als een ouderdier vrij is via vererving
* kopie van de DEN uitslag van het DNA onderzoek of de kopies van de ouders, als een ouderdier vrij is via vererving

De minimum leeftijd waarop de pups afgegeven worden is zeven weken.

Reeds geconstateerde zware en/of diskwalificerende fouten, volgens rasstandaard, behoren de toekomstige koper te worden medegedeeld.

Nesten, die het resultaat zijn van inteeltcombinaties en sommige lijnteeltcombinaties, worden negatief geadviseerd. Onder deze combinaties worden de volgende verstaan:
* vader x dochter
* moeder x zoon
* broer x zus
* halfzus x halfbroer
* grootouder x kleinkind
* neef x nicht

De stamboom wordt gratis bij de hond geleverd. De toekomstige eigenaar wordt er door de fokker op geattendeerd, dat het wel enige maanden kan duren alvorens de stamboom wordt ontvangen.

Men mag ten hoogste eenmaal per twaalf (12) maanden (rekening houdend met wat in de overige voorwaarden is genoemd) met dezelfde teef fokken. De minimum leeftijd waarop de teef voor het eerst mag werpen, bedraagt tweeëntwintig (22) maanden. De maximum leeftijd is vierentachtig (84) maanden.
Wij stellen het maximaal aantal nesten per teef op vier (4) Er mag niet meer dan maximaal twee (2) keer dezelfde combinatie gebruikt worden.

Iedere fokker dient zijn/haar verantwoordelijkheid te dragen voor de door hem/haar gefokte pups.